Nieuws

October 22, 2016

Oktoberfeest 2016

Koning Niek van Schutterij St. Stephanus uit Dieteren is Koning der Koningen 2016!

Zondag 23 oktober was er weer de fantastische optocht in Sittard tijdens het internationaal Schutterijen en Gildetreffen. Wat was dat een toppertje!
Ondanks dat de temperatuur (buiten) wat tegen viel zag je dat iedereen er veel zin in had.
Een prachtige schutterij was het gevolg. Met het eerste officiële optreden van ons koningspaar. Nico en Els. Trots liepen ze genietend tussen de gelederen met een lach van oor tot oor.
En dan ook nog de drie Dirndels. Het was echt, ‘Oktoberfeeststemming’.
De drumband liep de ingestudeerde looppatronen en de Engelse counters , die onder luid applaus ontvangen werden door het geweldig enthousiaste publiek op de route. Rijen dik stonden de mensen langs de kant. Echte kippenvelmomenten. Prachtig. Maar dit was nog niet alles. Na de optocht volgt een zeer gezellig tentfeest waar de schutterijen een mooi aandenken krijgen in de vorm van een herinneringsbordje en een pin. En dan is er nog de schietwedstrijd voor de koning der Koningen! Wij stonden gezamenlijk in de tent aangezien de kou buiten ons daar een beetje toe dwong. En wat schertst onze verbazing? Niek, onze eigen Koning schiet de vogel af! Hij mag zich dit jaar ‘Koning der Koningen’ noemen en werd vlak daarna op het grote podium van de Brand Weizen tent gehuldigd. Ons feest kon niet meer stuk. Het werd dan ook een lange dag. Het was geweldig, we zijn volgend jaar zeker weer van de partij!
Dit is hoe je de schutterij moet beleven. Vriendschap en kameraadschap.

September 02, 2016

Koning 2017

Niek Leurs nieuwe Koning van Schutterij St. Stephanus Dieteren.
Op 3 september werd tijdens een zeer spannende strijd tussen 3 serieuze kandidaten voor het Koningszilver Niek Leurs de winnaar. Het was een mooie dag met, voordat de oude koning Col Schulpen afscheid nam, een bezoek aan het kerkhof en een rondgang door het dorp. Hierna werd er na aankomst op de schuttewei door de aanwezig schutters gezamenlijk een fles schuttersbier gedronken op een mooie strijd. Lang schoten er vele schutters op de vogel maar naarmate de vogel steeds kleiner werd bleven er drie serieuze kandidaten voor het zilver over. In een zeer spannende strijd en bijna tweehonderd (200) schoten verder viel de vogel na een schot van Niek Leurs. 
Nadat de vogel gevallen was werd Nico samen met zijn even zo blije vrouw Els geïnstalleerd als koning en voorgesteld middels een rondgang door het dorp. Aansluitend vierden de schutters de nieuwe koning met een Koningsbal. Hier was het onder het genot van goed eten, drank en dj nog lang gezellig.

Niek en Els van harte gefeliciteerd met jullie Koningschap en maak er een mooi seizoen van!

July 02, 2016

OLS 2016

Schutterij St. Stephanus Dieteren op OLS 2016 in Maasmechelen.

Schutterij St. Stephanus was uiteraard van de partij op het OLS 2016 in Maasmechelen. Bij de schietwedstrijden waren de omstandigheden helaas te moeilijk voor het zestal, na enkele ronden volgde dan ook helaas een misser. 

De eerste prijzen die Schutterij St. Stephanus op het OLS 2016 behaalde zijn:
Beste tambour-majoor nieuwe exercitie gewapend met 93,5 punten 
Beste bieleman met 90,83 punten
Beste bielemannengroep jeugd met 87,5 punten

April 26, 2016

Koningsdag 2016

Ondanks de weersomstandigheden kon in Dieteren wel de Koningsdag gevierd worden, zij het op een aangepaste manier. Op het terrein van onze schutterij kon men terecht in de tent alsook in het schuttengebouw.
Via een sterk ingekorte route trok de stoet van gemeenschapshuis de Koppel naar het schuttenterrein. Hier werden na enkele toespraken ook de nieuwe vlag van de schutterij door Deken Geurts ingezegend. Waarna de kinderen zich konden storten in de diverse spellen die gereed stonden. Ook de brandweer gaf een demonstratie waarbij de kinderen de waterspuit mochten hanteren. Daarna was er voor jong en oud de mogelijkheid om de schietkunst te beoefenen.
Al met al toch nog een geslaagde Koningsdag in Dieteren.

September 18, 2015

Bieleman Treffen Grevenbicht

Zaterdag 19 September werd het traditionele Bieleman treffen georganiseerd.

Ditmaal was de organisatie in handen van Schutterij Eendracht Papenhoven-Grevenbicht.

Uiteraard werd ook door onze bielemannen deelgenomen.

Onze mannen deden verwoede pogingen om het 27e treffen te mogen organiseren, maar de prijs ging dit jaar naar St.Salvius Limbricht!

.... en ondanks een buitje regen van ‘n uurtje was het toch weer een mooi geslaagd treffen!

September 04, 2015

Koning 2016

Col Schulpen nieuwe koning 2016 Schutterij St. Stephanus Dieteren.

Op zaterdag 5 september heeft Col Schulpen de titel Koning der Schutterij gewonnen. De strijd die onder verschrikkelijke weersomstandigheden werd gestreden tussen 3 kandidaten eindigde met Col Schulpen als winnaar. Hij wist de vogel naar beneden te halen. Col is al meer dan 40 jaar trouw lid en komt uit een echte schuttersfamilie. Samen met zijn vader, broer en beide zoons is hij onlosmakelijk verbonden met Schutterij St. Stephanus. Col is van alle markten thuis, vele jaren ging hij mee in de drumband, hij was vaandrig en inmiddels officier. Een echte Schutter die graag deel uitmaakt van de vereniging. Voor het komende seizoen mag Col als trotse koning plaats nemen in de gelederen. Samen met zijn dochter Evy heeft hij al een voorproefje gehad hoe dat voelt. Na zijn installatie als koning trok de schutterij een rondje door Dieteren om de nieuwe koning voor te stellen aan het dorp. Evy liep trots bij haar vader aan de arm. Het aansluitende koningsbal, dat dit jaar voor het eerst gehouden werd in het Sjöttegeboew, was een knalfeest dat tot in de late uurtjes duurde.

April 26, 2015

Koningsdag & Burgerkoning 2015

Ger Jacobs nieuwe Burgerkoning Dieteren,

Op 27 april werd koning Hans Losberg van Schutterij Sint Stephanus Dieteren voor het eerst voorgesteld aan het dorp. De koning werd aan huis opgehaald en kort toegesproken door de ere voorzitter van de Schutterij. Er volgde een optocht door Dieteren waarbij Fanfare Eendracht voorop ging, gevolgd door de Schutterij en de vele versierde fietsjes van de kinderen. Dit alles onder leiding van het oranjecomité. 
Eenmaal aangekomen op de schuttewei werd na een korte toespraak door de voorzitter van de fanfare en de schutterij, het Wilhelmus gespeeld. De fietsjes van de kleinste kinderen werden beoordeeld door Koning Hans. De jeugd kon ook dit jaar weer meedoen aan het jeugdburgerschieten met de windbuks. Dian Schmeitz werd de nieuwe jeugdburgerkoning. Voor de volwassenen was er het jaarlijkse burgerschieten met de zware buks. Na een spannende strijd mag Ger Jacobs zich burgerkoning over 2015 noemen. Onder het genot van een drankje en een hapje was het nog lang gezellig op de Schuttewei.

February 28, 2015

Nieuwe Koning 2015

Hans Losberg nieuwe koning Schutterij St. Stephanus Dieteren.

Op zondag 1 maart heeft Hans Losberg de titel Koning der Schutterij gewonnen. De strijd die onder forse wind op de kogelvanger werd gestreden was een primeur voor Dieterse begrippen. Een plaat met ring en vogel moest in ca. 80 schoten worden losgeschoten maar de harde wind en enkele spat regen wisten dit tot een heel karwei te laten worden en pas na 164 schoten viel de vogel dan eindelijk af en wist Hans Losberg zich de nieuwe koning te noemen. Zijn overgrootvader Drik Merry was 60 jaar geleden de 1e generaal van Schutterij St. Stephanus. Nu is het dus Hans die het seizoen 2015 trots met het zilver de Schutterij mag sieren. Na een feestelijke borrel in het gebouw en alle felicitaties, is Hans door de gehele schutterij voorgesteld aan het dorp en na de rondgang ging het borrelen nog tot in de late uurtjes door in het Sjöttegeboew.

November 05, 2014

Pauselijke onderscheiding Sjra Maassen

Pauselijke onderscheiding voor Sjra Maassen in Dieteren.

Sjra Maassen heeft zaterdagavond 6 december 2014 in de St. Stephanuskerk van Dieteren de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice ontvangen uit handen van deken Lauvenberg.
Hij kreeg deze decoratie voor zijn inzet en verdiensten voor de gemeenschap van Dieteren. Voor de parochie H. Stephanus was hij lange tijd lid van het kerkbestuur met als voornaamste taak gebouwen waar hij ook vaak veel klusjes zelf opknapte als het om houtbewerking ging. Daarnaast was hij ook inzetbaar als acoliet en koster, echter vanwege zijn gezondheid heeft hij deze taken moeten afstoten.
Ook bij de schutterij St. Stephanus is Sjra een steun en toeverlaat, waar hij vele hoogtepunten bij heeft beleefd.

September 26, 2014

Koning 2015

Linda Meerts nieuwe koning Schutterij St. Stephanus Dieteren.

Op zaterdag 27 september heeft Linda in een spannende strijd om de titel koning der schutterij het geluk aan haar kant gehad. Zij was na het 88e schot de gelukkige winnaar. Alhoewel nog even vol ongeloof naar boven werd gekeken door de andere schutters was de vogel toch echt al na 88 schoten neer gehaald. Na een feestelijke borrel op het terras en alle felicitaties. Is Linda vervolgens zoals gebruikelijk door de gehele schutterij aan huis opgehaald en kort toegesproken door de Erevoorzitter van de Schutterij. Er volgde een optocht door Dieteren waarna bij gemeenschapshuis de Koppel de feestvreugde werd voortgezet. Linda was reeds eerder koning en heeft er veel zin in om ook in het komende schuttersseizoen, onze vereniging weer als koning der schutterij te versterken.

(helaas heeft ze haar koningschap moeten afwijzen i.v.m. zwangerschap)

September 04, 2014

OLS onderscheiding Sjra Maassen

Sjra Maassen ontvangt O.L.S. Onderscheiding.

Op 5 september jl. werd Generaal Sjra Maassen van Schutterij St. Stephanus uit Dieteren door voorzitter Th. Hoorens van de Schuttersbond Eendracht onderscheiden met het zilveren D-Schild van de Oud Limburgse Schuttersfederatie. Sjra heeft in de uitzonderlijke termijn van 60 jaar lid al diverse functies binnen de schutterij bekleed. Hij was twee maal koning en één van de zes schutters die in 1984 het OLS wonnen en D’n Um naar Dieteren brachten. Sjra is tevens onderscheiden door de Edele Eedbroederschap van de Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de H. Sebastianus en recentelijk onderscheiden met de pauselijke onderscheiding “Pro Ecclesia et Pontifice”.
 

July 05, 2014

OLS 2014

Zondag 6 juli 2014 vond in Papenhoven-Grevenbicht het OLS plaats, uiteraard was ook onze schutterij daarbij aanwezig.

April 25, 2014

Koningsdag 2014

Mark Dientjes nieuwe Burgerkoning Dieteren,
Op 26 april werd het koningspaar Frank en Mireille van Schutterij Sint Stephanus Dieteren voor de tweede keer op rij voorgesteld aan het dorp. Het koningspaar werd aan huis opgehaald en kort toegesproken door de Ere-voorzitter van de Schutterij. Er volgde een optocht door Dieteren waarbij schutterij St. Stephanus en Fanfare Eendracht gevolgd werden door de versierde fietsjes van de kinderen. Dit alles onder leiding van het oranjecomité.

Eenmaal aangekomen op de schuttersweide werd na een korte toespraak door de voorzitter van de fanfare en de schutterij, het Wilhelmus gespeeld. De fietsjes van de kleinste kinderen werden beoordeeld door het koningspaar. De jeugd kon ook dit jaar weer meedoen aan het jeugdburgerschieten met de windbuks. Mark Eberson werd de nieuwe jeugdburgerkoning. Voor de volwassenen was er het jaarlijkse burgerschieten met de zware buks. Na een spannende strijd mag Mark Dientjes zich burgerkoning over 2014 noemen. Onder het genot van een drankje en een hapje en een daverend optreden van ZH Jonk Vleisj was het nog lang gezellig op de schuttersweide! 

September 27, 2013

Koning 2014

Op zaterdagmiddag 28 september jl. werd bij Schutterij St. Stephanus in Dieteren het jaarlijks koningsvogelschieten georganiseerd. Dit jaar waren er weer diverse gegadigden. Maar koning Frank Fiddelaars zag weinig heil in het afgeven van zijn titel! Hij had een zeer druk seizoen dit jaar met een 175 jarig bestaan en schuttenfeest in eigen vereniging en diverse andere taken. Maar na een zeer spannende strijd die door alle toeschouwers als bloedstollend werd ervaren, mocht Frank Fiddelaars samen met zijn vrouw Mireille het zilver opnieuw in ontvangst nemen. Voor de tweede keer oprij werd dit vogelschieten door hem gewonnen en dat betekend dat hij volgend jaar op jacht kan gaan naar de titel Keizer Der Schutterij. Voor hem een felbegeerde titel, daar in zijn familie reeds eerder een keizer voorkwam.
Wij wensen Frank en Mireille opnieuw een zeer mooi seizoen waarbij de start op 13 oktober, al meteen begint met een mooie opening tijdens het Schutterijen- en gilde treffen in Sittard op het Oktoberfest 2013.

September 19, 2013

Bieleman en Sappeurs treffen Dieteren

25e Bieleman en Sappeurs treffen Dieteren

Op zaterdag 20 september 2014 vieren de Bielemannen en Sappeurs hun 25 jarig jubileum van het jaarlijkse Bielemantreffen.
Een groot aantal Bielemannen en sappeurs zal deze dag strijden om de Thei Heylighen trofee. 
Thei Heylighen was één van de oprichters van dit treffen en lid als Bieleman van Schutterij St. Stephanus. Thei’s oud collega Jan Couwenberg en Thei’s zoon Jack Heylighen, de huidige Bielemannen van schutterij St. Stephanus, vinden het dan ook een hele eer om samen met Schutterij St. Stephanus dit 25e treffen te mogen organiseren.

U bent van harte welkom om deze dag te komen kijken en de Bielemannen en Sappeurs van de diverse verenigingen aan te moedigen. Uiteraard is op het feestterrein aan de Bosweg in Dieteren ook een hapje en een drankje aanwezig!

Geslaagd Bielemannen en Sappeurs treffen Dieteren:
Op zaterdag 20 september vierden de Bielemannen en Sappeurs hun 25 jarig jubileum van het jaarlijkse Bielemantreffen. Dit is een zeer geslaagd evenement geworden waar het mooie weer, de sfeervolle heilige mis en de overnachting vooraf goed aan hebben bijgedragen. 
De mannen hadden er zin in. Het was een gezellige dag waarin verbroedering en vriendschap centraal stonden. De Thei Heylighen trofee is gewonnen door de Bielemannen van schutterij Eendracht Grevenbicht die deze winst tot in de kleine uurtjes samen met de andere Bielemannen en Sappeurs hebben gevierd. 

June 07, 2013

Jubileum Weekend

Geslaagd Jubileum Weekend Schutterij Dieteren.

Begin juni 2013 vierde Schutterij Sint Stephanus uit Dieteren haar 175 jarig bestaansfeest. De schutterij kan terugkijken op een uiterst geslaagd jubileum weekend. Mede dank zij de weergoden was het goed toeven op de schutterswei aan de Bosweg. 
Op vrijdag zat de stemming er al goed in. Bijna 400 gasten genoten van een spetterende Limburgse Middag. Ondanks de bijna tropische temperatuur in de tent zong, klapte en schunkelde men volop mee. Ook de receptie was goed bezocht en gezellig.
Tijdens de zonovergoten schietestafette op zaterdagmiddag werd er duchtig strijd geleverd. Bij de particuliere schutters won uiteindelijk Johan Heyninck uit België de strijd om de titel “Veldheer van Dieteren”. Bij de sponsoren ging de hoogste eer en de bijbehorende titel “Grootmeester van Dieteren” naar Stef Hover van VoestAlpine. Zaterdagavond was het de beurt aan de Zaate Hermeniekes. Na een avond vol sfeer, bier en muziek tot in de kleine uurtjes werd Repke Tepke uitgeroepen tot glorieuze winnaar. 
Na 2 uiterst zonnige dagen was het zondag even spannend of het droog zou blijven. Blijkbaar hebben de schutters van St Stephanus hard genoeg gebeden tijdens de prachtige hoogmis in de schutterstent. Mogelijk heeft ook de uitvoering van het Dieterse “Sjötteleedje” door zangkoor Mes Amis en het ensemble van de fanfare de beschermengelen extra gunstig gestemd. Want, waar in de omgeving, o.a. in Obbicht en Grevenbicht het nodige water uit de hemel viel, hield men in Dieteren de straten en de wei droog. 
’s Middags tijdens de drukbezochte optocht liet de zon zich zelfs behoorlijk zien en was het behoorlijk puffen en afzien voor de 18 deelnemende schutterijen en de leden van Fanfare Eendracht. Het goede weer zorgde voor een gezellige drukte op het schuttersterrein en goede omstandigheden voor de muziek en schietwedstrijden. Het zou te ver voeren om alle winnaars hier te noemen, maar de winnaar van de dagbeker mag niet onvermeld blijven. 
St Urbanus Montfort, van harte proficiat!

May 04, 2013

Wisselkruis Dieteren

Wisselkruis schieten bij Schutterij Sint Stephanus Dieteren

 

Op zondag 5 mei vond het jaarlijkse wisselkruis schieten plaats. Ditmaal was Dieteren de organiserende schutterij. De deelnemende schutterijen komen allen uit de voormalige gemeente Susteren: St. Jan Nieuwstadt; St. Gregorius Illikhoven; St. Sebastianus Susteren; Petrus & Paulus Susteren en St. Stephanus Dieteren. Na een korte rondgang door het dorp onder begeleiding van de fanfare Eendracht uit Dieteren volgt op de schutterswei een korte toespraak door burgemeester Jos Hessels. Father Amir brengt een zegening uit en het schieten kan beginnen.

Op deze door zon overgoten dag werd er een nieuwe schietopzet uitgeprobeerd met het doel om de wedstrijd in 1 dag uit te schieten. Door het extreem mooie weer en de goede schutters hebben we deze doelstelling dit jaar nog niet kunnen halen.
Gestart werd, na het 6-tal schieten, met 2 ronden dikke punten, 2 ronden kleine punten en vervolgens 8 ronden op stokken, daarna werd i.v.m. de invallende duisternis de wedstrijd stilgelegd.

Van de deelnemende schutters bleven er uiteindelijk 4 kandidaten voor het fel begeerde wisselkruis over: Har Caenen (St. Petrus & Paulus); Mike van Loon (St. Gregorius); Col Schulpen & Jorg Welters (St. Stephanus). In overleg werd besloten om de wedstrijd op 9 juni a.s. (10:30 uur) uit te schieten.

In het weekend van 7, 8 en 9 juni organiseert Schutterij Sint Stephanus het 2e bondsschuttersfeest van bond Eendracht Echt-Born. Op vrijdagmiddag van 13.30 tot 17 uur is er een Limburgse middag en 's avonds vanaf 19.00 uur is er receptie ivm het 175 jarig bestaan van de Schutterij. Zaterdag van 13 tot 18 uur is ‘de Sjlaag om de Koppeleberg’ een schietestafette voor verenigingen, bedrijven en particulieren op 4 schietonderdelen w.o. zware buks en handboogschieten. Zaterdagavond is ‘zaate Hermeniekes treffe’ vanaf 19 uur.
Zondag is er eerst een hoogmis in de tent om 9.30 uur gevolgd om 10.30 uur door het uitschieten van het wisselkruis. Vanaf 13 uur begint het schuttersfeest met om 14 uur de optocht door Dieteren.

April 26, 2013

Burgerkoning 2013

Thijs Houtackers nieuwe Burgerkoning Dieteren
Op 30 april werd het koningspaar Frank en Mireille van Schutterij Sint Stephanus Dieteren voor het eerst voorgesteld aan het dorp.

De jeugd kon ook dit jaar weer meedoen aan het jeugdburgerschieten met de windbuks. Lina Schulpen werd de nieuwe jeugdburgerkoning. Voor de volwassenen was er het jaarlijkse burgerschieten met de zware buks. Na een spannende strijd mag Thijs Houtackers zich burgerkoning over 2013 noemen. Onder het genot van een drankje en een hapje en een daverend optreden van ZH Jonk Vleisj was het nog lang gezellig in het schutterslokaal.

April 26, 2013

Koningsdag 2013

Koninginnedag 2013 ook in Dieteren een bijzondere dag. Omdat op deze dag Willem-Alexander tot koning is gehuldigd was dit ook de laatste koninginnedag uit een lange reeks. Voortaan zullen we spreken van Koningsdag.
In Dieteren startte de dag daarom pas om 16.00 uur. Zoals gewoonlijk vertrok men vanaf gemeenschapshuis de Koppel, de kinderen met hun versierde fietsen worden vergezeld door fanfare Eendracht en schutterij St. Stephanus. Daarna werd eerst traditiegetrouw het schutterskoningspaar opgehaald, waarna een rondgang door het dorp volgt om vervolgens naar het feestterrein te gaan bij het schuttersgebouw aan de Bosweg.
Hier werd iedereen welkom geheten door de voorzitter van de fanfare de heer Paul Opgenort die stilstond bij de landelijke koningswissel. Hij sprak lof uit voor de gewezen koningin Beatrix en met vertrouwen ziet hij het koningschap van Willem-Alexander tegemoet.
Nadat Ad Storken namens de organiserende partijen (fanfare, schutterij, samenwerkende buurten) het woord voerde konden de diverse activiteiten een aanvang nemen. Zo staat er voor de kinderen alsook voor de volwassenen vanalles op het programma. De kinderen laten eerst ballonnen met daaraan een kaartje op die al vrij snel het wijde luchtruim kiezen en na enkele minuten in zuidwestelijke richting vertrokken te zijn uit het zicht verdwijnen. Daarna worden de versierde fietsen gekeurd door het schutterskoningspaar. Na een gedegen inspectie worden de eigenaars van de twee mooiste fietsen verblijd met een cadeaubon, de eerste prijs is voor Harwin en de tweede prijs is voor Stan. Alle kinderen krijgen trouwens enkele consumptiebonnen van de organisatie. De kinderen kunnen dan enkele spelletjes gaan doen en de oudere kinderen zelfs schieten met de buks. De volwassenen kunnen met de grote buks schieten bij het burger vogelschieten.

September 21, 2012

Koning 2013

Zaterdag 22 September werd bij Schutterij St. Stephanus het jaarlijkse vogelschieten georganiseerd.

De schutters verzamelde zich bij gemeenschapshuis De Koppel waar ook de loting plaatsvond voor het schieten op 'de vogel'. Na de loting werd het koningspaar 2011-2012 aan huis afgehaald om gezamenlijk naar de 'sjottewei' te gaan. Na de gebruikelijke biertraktatie van de erevoorzitter ging de wedstrijd van start.

Er waren meerdere serieuze kandidaten, maar uiteindelijk wist vaandrig Frank Fiddelaars met het 240e schot het laatste stukje van de vogel omlaag te halen. Frank zal in 2013 met zijn vrouw Mireille het koningspaar vormen in het Jubileumjaar. 

De vereniging bestaat dan 175 jaar. Dit wordt gevierd tijdens het 2e schuttersfeest van het seizoen en wel op 7,8 en 9 juni. Bovendien mag de vereniging in 2013 bij de opening van OLS aanwezig zijn. 

July 14, 2012

ZLF 2012

Op zondag 15 juli 2012 tijdens een regenachtig ZLF in Buchten loopt ook schutterij “St. Stephanus” uit Dieteren mee.

June 30, 2011

Al veertig jaar langs de OLS-route

Ervaringsdeskundigen Hilda Montforts en Marleen Deuss ontzien al jaren niets of niemand tijdens OLS
Al veertig jaar zitten ze als Statler en Waldorf van de Muppets langs de route van de OLS-optocht om alles wat ze voorbij zien trekken te becommentariëren: Hilda Montforts en Marleen Deuss uit Dieteren.

Een klein meisje zwaait vanuit de optocht het publiek in de straten van Dilsen- Stokkem vriendelijk toe. Ze maakt deel uit van schutterij St. Barbara uit Tungelroy. Op de stoep zwaait Hilda Montforts uit Dieteren even vriendelijk terug. Haar buurvrouw Marleen Deuss, afkomstig uit hetzelfde dorp, doet dat niet. „Ziet er leuk uit, maar het hoort niet”, is haar oordeel.
En zo hebben de dames over alles wat voor hun neus voorbij trekt wel een mening. Ze spreken uit ervaring. Al veertig jaar zit Montforts op een klapstoel langs de optochtroute. Voor het eerst toen haar zoontje (toen acht jaar oud) als bielemannetje meeliep. Toen hij ging trouwen en kinderen kreeg, zei hij de schutterswereld vaarwel. Montforts niet. „Ik vind het geweldig. We gaan met een groep van een man of tien. Allemaal uit Dieteren. Op de parkeerplaats picknicken we eerst. Deze keer hadden we een heel koud buffet, dat over was van een feestje een dag eerder.” Tijdens de stoet gaan plakjes cake en gekookte eieren rond. Het bevalt de dames wel wat ze zien. „Voor Belgen is het best leuk.”
Maar diezelfde Belgen mogen nog wel wat werk besteden aan hun presentatie. „Vijf jaar geleden was het nog erger, maar ze moeten nog veel leren”, zegt Deuss. „Kijk, die loopt alsof hij een natuurwandeling maakt. Dat ze ’m maar snel eruit halen voor het defilé.” Volgens de dames zijn de Belgen qua houding een stuk slordiger dan de Nederlandse Limburgers. „Of die de exercitie niet oefenen..?”
Klappen doet het tweetal alleen voor de koningsparen. Montforts favoriete onderdeel. „Die van Grevenbicht loopt uit de maat, zie je dat?” Volgens de Dieterse loopt de koningin uit Klimmen er daarentegen „keurig bij voor haar leeftijd”. Moet het duo niet wat milder zijn voor de koninginnen, die vaak niet eens lid zijn van een schutterij, maar slechts deelnemen omdat manlief de vogel heeft afgeschoten? „Een kwestie van oefenen”, vinden de commentatoren eensgezind. „Maar goed, sommigen missen gewoon het gevoel. Net zoals niet iedereen even soepel danst.”
Wie nu de indruk krijgt dat er van alles schort aan de deelnemende schutterijen, heeft het mis. „Elke vereniging doet een jaar lang moeite om op het OLS zo goed mogelijk voor de dag te komen”, zegt Montforts en ze zet haar woorden direct kracht bij wanneer ze St. Urbanus uit Montfort ziet langstrekken: „Móóie schutterij. En dat heeft niks met mijn achternaam te maken.”
Na nummer honderd, St. Antonius uit Nederweert, zitten de twee nog altijd even goedgezind in hun klapstoel. Worden ze dan echt niet moe van steeds dat zelfde ritme? „We vinden het altijd jammer als het weer voorbij is”, zegt Deuss. „Bij regen leggen we vuilniszakken over onze schoot en als het snikheet is, zetten we een parasol op. Maar het OLS missen we nooit.” 

April 26, 2011

Koninginnendag 2011

Onder een stralend oranje zonnetje gingen fanfare, schutterij, kinderen en andere belangstelling na een rondgang door het dorp naar het terrein van de schutterij aan de bosweg. Alwaar na enkele toespraken en aanwijzing door het schutterij koningspaar van de mooist versierde fiets het startsein werd gegeven van de spelletjes en andere activiteiten.

September 24, 2010

Koning 2011

Jan de Gelder koning 2011

Op zaterdag 25 september 2010, hield schutterij “St. Stephanus” weer haar jaarlijks koningsvogelschieten.

Dit stond normaal gesproken op (kermis)zaterdag het Koningsvogelschieten op het programma maar dit jaar is dit een week na de kermis.

July 10, 2010

ZLF 2010

Oud inwoonster Rita Beckers stuurde enkele foto's van onze schutterij bij het ZLF te Meerssen.

October 02, 2009

Nederlands kampioenschap Solisten

Op 3 oktober was het zover. Twee solisten van de drumband van onze mooie schutterij mochten (wederom) deel nemen aan het Nederlands Kampioenschap. Joyce en Bianca Berkers speelden hun stukken op xylofoon.
Na een lange reis naar Elburg werd er opgebouwd en al even kort ingespeeld, zonder partituren, want de muziek zat in het hoofd. Na het optreden van beiden was het afwachten. De prijsuitreiking zou pas rond de middagpauze plaatsvinden. Het resultaat bleek helemaal niet tegen te vallen. Joyce behaalde 87 punten en werd op de voet gevolgd door Bianca met 86,5 punten.
Joyce werd hiermee Nederlands Kampioen en Bianca verdiende een eervolle tweede plaats. 

September 18, 2009

Koning 2010

Op zaterdag 19 september, kermiszaterdag, hield schutterij “St. Stephanus” weer haar jaarlijks koningsvogelschieten.
Op (kermis)zaterdag 19 september stond het Koningsvogelschieten weer op de planning voor de leden van onze schutterij. Om 13:30 werd er verzameld in de Koppel waar er alvast gespeculeerd werd over de nieuwe koning. Traditiegetrouw gingen onder het genot van een pilsje alweer enkele namen rond van de kanshebbers.
Na de loting voor de volgorde van het schieten werden de leden omstreeks 14:00 uur bijeen geroepen om op de Vleutstraat op stellen om het “oude” koningspaar Jorg en Gwenny Welters af te halen aan de Zilstraat.
Daar aangekomen werd het koningspaar nog eenmaal toegesproken door Thei Schulpen en mocht Gwenny voor de laatste maal plaatsnemen te midden van onze schutterij, om de gang naar de schutterswei te maken. Koning Jorg kon deze tocht helaas niet meelopen vanwege een geblesseerde knie.
Eenmaal aangekomen werd de schutterij al opgewacht door de nieuwe vogel waar onze schutters even later hun schoten op los konden vuren. De daadwerkelijke schietronden werden om 15:00 uur geopend door enkele genodigden, te weten: 

- Pastoor Boon (geestelijk adviseur)
- Henk Vrancken (bondsvoorzitter)
- Jo Bocken (wethouder)
- Paul Opgenort (voorzitter van Fanfare Eendracht)
- Jan Schmeitz (oud-voorzitter van Fanfare Eendracht)

Nadat de genodigden een 5-tal ronden hadden meegeschoten en de vogel al aardig stukgeschoten was bleven Maurice van Buggenum, Sean Eisenga, Erik Schulpen, Jos Schulpen, Jac Heyligen en Frank Fiddelaers over als kanshebber voor de titel “koning 2010”.
De schutters deden stuk voor stuk hun best om de laatste stukken zo tactisch mogelijk te raken maar uiteindelijk viel de eer aan Sean Eisenga ten deel na 211 schoten.
Na alle felicitaties aan Sean en familie, werd Sean geïnstalleerd als koning en werd de traditionele rondgang met de nieuwe koning door het dorp gemaakt.
Bij terugkomst op de schutterswei werd er in het Sjöttegeboew nog een hele tijd gezellig nagepraat en geproost op onze nieuwe koning, die later op de avond ook nog een eervolle vermelding kreeg bij het optreden van de Janse Bagge Bend. 
Na crisis beraad bij Wilhelmina Hingen werd Levina Peulen vrijgesteld van haar verplichtingen aldaar, waardoor ze als koningin bij onze Schutterij mee kan lopen.

September 24, 2010

Nieuwe Beschermheer

De najaarsvergadering van dit jaar stond voornamelijk in het teken van de wisseling van “oude” ere-beschermheer: Gerrit Storken naar onze nieuwe beschermheer Jan de Gelder. Tijdens deze vergadering werd Jan de Gelder officieel geïnstalleerd en hij beloofde plechtig onze vereniging in haar hoedanigheid te ondersteunen.

Hoewel onze ere-beschermheer aanwezig wilde zijn was dat door zijn gezondtijdstoestand niet mogelijk.
Wij wensen Gerrit Storken en natuurlijk ook Tjeu Schulpen die wegens ziekte al een tijd ziek is, van deze kant veel beterschap.

Verder werd op deze vergadering Thei Schulpen benoemd als erevoorzitter.
Ook werd afgelopen seizoen geëvalueerd, waarbij dit seizoen zeker als succesvol werd ervaren.
Deze vergadering werd gevolgd door een feestavond ter ere van de beschermheren.

September 19, 2008

Koning 2009

Op zaterdag 20 september, kermiszaterdag, hield schutterij “St. Stephanus” weer haar jaarlijks koningsvogelschieten.

Na het afhalen van het scheidende koningspaar, Thei Hoorens en zijn koningin Marie-José, volgde het traditionele koningsvogelschieten aan het terrein aan de Bosweg.
Uiteindelijk was het Jorg Welters die het verlossende schot afvuurde die de vogel naar beneden haalde. 

June 14, 2008

Bondschuttersfeest Dieteren

Schutterij St.Stephanus uit Dieteren was 15 juni 2008 organisator van het bondsschuttersfeest. Jammer dat de weergoden niet helemaal meewerkten, tijdens een groot deel van de optocht regende het namelijk. De schutters leken zich er overigens niet veel van aan te trekken, bekijk hiernaast naar een korte impressie van de optocht. Een enkele keer was er oponthoud en moest halt gehouden worden, dit is het enige moment dat niet iedereen strak en in het gelid stond.

June 14, 2008

Aankondiging Bondschuttersfeest

In Dieteren organiseert schutterij St. Stephanus op zondag 15 juni het tweede bondsschuttersfeest van de schuttersbond ‘Eendracht’ Born-Echt. Ongeveer twintig schutterijen zullen aanwezig zijn bij dit feest. Het hele weekend is er een feestprogramma in het paviljoen op het schuttersterrein aan de Bosweg in Dieteren. 

Vrijdag 13 juni bijten de Sillentaler Spassmacher Band het spits af. Dit orkest bestaat uit 15 enthousiaste muzikanten. Dezelfde avond treden ook enkele bekende Limburgse artiesten op zoals Bruno Majcherek en Big Benny.
Voetballiefhebbers hoeven overigens niets te missen van het WK. In het paviljoen staat een groot scherm waarop iedereen de wedstrijd Nederland-Frankrijk kan volgen. Een panel met daarin onder meer een bekende Limburgse voetbaltrainer zal de wedstrijd in de rust en na afloop analyseren. Reden genoeg voor alle voetballiefhebbers om ook op 13 juni naar Dieteren te komen. 

Op zaterdag 14 juni is vanaf 15.00 uur het Prominenten Koningsvogelschieten met als inzet de titel “Prominentenkoning 2008” en waaraan een zilveren koningsplaat is verbonden. 

Ook op zaterdag 14 juni is er vanaf 20.30 uur in het feestpaviljoen een geweldige TRIBUTE NIGHT met wereldberoemde tributebands zoals U2, Bon Jovi en, als topper, Queen, allen topbands uit o.a. Italië en Duitsland. Tributebands zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Ze specialiseren zich in het evenaren van hun idool. 

Zondag 15 juni staat geheel in het teken van het schuttersfeest. 19 schutterijen van de Bond “Eendracht” nemen deel aan de optocht met defilé en aan de diverse muziek- en exercitiewedstrijden, de wedstrijden om het mooiste konings- en keizerspaar en het belangrijkste, de schietwedstrijden. Als gastvereniging zal de schutterij uit het Duitse Wesseling deelnemen aan dit schuttersfeest. 

Met Schuttersgroet, namens het organisatiecomité van schutterij “St. Stephanus” Dieteren, 

Theo Hoorens, secretaris.
 

Meer informatie is te vinden op www.bondschuttersfeest.nl

September 14, 2007

Koning 2008

Op zaterdag 15 september, kermiszaterdag, hield schutterij “St. Stephanus” weer haar jaarlijks koningsvogelschieten.Na het afhalen van het scheidende koningspaar, Wil en Richelle Geelen, waarbij de secretaris beide namens onze schutterij dankte voor hun inzet als koningspaar en hen nogmaals feliciteerde met de behaalde successen werd Wil op het schietterrein ontdaan van het koningszilver.

De openingsschoten van dit vogelschieten werden gedaan door een aantal genodigden, waaronder o.a. Pastoor Boon, de heren Herffs, Aben, Cox, Vrancken en van Kruchten namens het bondsbestuur van de schuttersbond “Eendracht”, de heer Mengelers en prominent-koning(in) mevrouw Marita Mengelers, de heer en mevrouw Beckers (onze nieuwe achterburen van het schuttersterrein en Dr. Wijnhoven.

Daarna barstte de strijd los tussen de diverse kandidaten om het koningsschap 2008. Tegen het einde waren dat nog negen kandidaten en na een zeer spannende strijd werd de finale met het 227e schot beslist door niemand minder dan secretaris Thei Hoorens.

Voor Thei is dit, na 1971, 1986, 1990, 2004 en 2006, zijn zesde koningsschap bij schutterij “St. Stephanus”

Nadat hij en koningin Marie-José, zichtbaar tevreden over zijn prestatie, de vele felicitaties in ontvangst hadden genomen werd hem het koningszilver om de schouders gehangen.

Zoals gebruikelijk werd daarna een rondgang door Dieteren gemaakt waarbij Thei voor de woning van zus Hilda aan de Kampstraat door penningmeester Jac Geelen officieel geïnstalleerd werd als koning 2008 van schutterij “St. Stephanus”.

Na de rondgang door ons dorp werd feestgevierd in “de Koppel” waar nog enkele gezellige uurtjes werden doorgebracht.

Thei en Marie-José zullen in 2008 als koningspaar met de schutterij deelnemen aan o.a. het wisselkruis van de oud-gemeente Susteren, de bondsschuttersfeesten op 1 juni te Stevensweert, het eigen schuttersfeest in Dieteren op 15 juni, 10 augustus te Susteren-Heide en op 31 augustus te Obbicht evenals het Oud Limburgs Schuttersfeest op 6 juli te Opoeteren en het Zuid Limburgs Federatiefeest op 20 juli te St. Joost. 

June 30, 2007

OLS 2007

Zondag 1 juli 2007 liet de schutterij zijn kunnen zien tijdens diverse wedstrijdelementen. Ook als het gaat om op de bölkes te raken is dit perfect verlopen. Dat betekent dat Dieteren zaterdag 7 juli weer in Nederweert zal zijn om verder te kavelen.

April 20, 2007

Drumband Nederlands Kampioen

DRUMBAND SCHUTTERIJ NEDERLANDS KAMPIOEN
Op zaterdag 21 april al heel vroeg in de morgen vertrok de drumband van de schutterij richting Barneveld om, na het behalen van het Limburgs kampioenschap in september 2006, deel te nemen aan het Nederlands kampioenschap.
Na maandenlange voorbereiding van repetities en oefeningen was het eindelijk zover.
Tegen half een betrad de drumband de immens grote Veluwehal.
Onder leiding van Tamboer-majoor John Louvenberg en instructeur Jo Zinzen werden als marcherend werk uitgevoerd “Super Action” van Jo Corstjens en als concertwerk “Pictures in a Mirror” van Vincent Cox.
De ontlading van de spanning kwam tegen enen toen de resultaten werden bekend gemaakt.
Drumband schutterij “St. Stephanus” Dieteren, in de 2e divisie sectie A 89,25 punten de eerste prijs en kampioen van Nederland.
Nadat instructeur en leden van de drumband de vele felicitaties in ontvangst hadden genomen werd de thuisreis aanvaard en arriveerde de bus tegen half zes in Dieteren.
Daar werd in Gemeenschapshuis “De Koppel” uiteraard feest gevierd, trots op het behaalde succes.
Zaterdag 21 april 2007, een mijlpaal voor de drumband van onze schutterij en een mijlpaal ook voor Dieteren dat weer een kampioen rijker is.

December 07, 2006

Receptie drumband

ECEPTIE DRUMBAND
Op vrijdag 8 december j.l. werd de drumband van onze schutterij een receptie aangeboden vanwege het behaalde succes op het bondsconcours op 24 september in Nieuwstadt.
Velen waren, zowel als vereniging, zakelijk als particulier op deze receptie aanwezig om instructeur en leden van de drumband te feliciteren met het fantastische resultaat en het behalen van het Limburgs kampioenschap.
Een afvaardiging van de Limburgse bond van Tamboerkorpsen was aanwezig voor het uitreiken van de Limburgse kampioenswimpel.

SOLISTENCONCOURS
Op de foto. 
 Boven: Jeroen Janssen, Kevin Louvenberg, Richelle Geelen, Lars Bogie en Melvin Schulpen. 
Onderaan: Joyce Berkers, Bianca Berkers, Eloy Schulpen en Dennis Berkers.
Op zondag 28 januari namen een aantal jeugdige leden van de drumband van schutterij “St. Stephanus” in Melick deel aan het bondsconcours voor solisten van de Limburgse bond van Tamboerkorpsen.
In de jeugddivisie behaalde Eloy Schulpen met 86 punten een 1e prijs met promotie en Dennis Berkers met 80 punten een 1e prijs.
Oók in de jeugddivisie behaalde het duo Joyce en Bianca Berkers met 86 punten een 1e prijs met promotie.
In de 5e divisie behaalde Melvin Schulpen 87 punten, Bianca Berkers 85 punten, Kevin Louvenberg 85 punten, allen een 1e prijs met promotie en Richelle Geelen 80 punten een 1e prijs.
In de 4e divisie behaalde Joyce Berkers 86 punten en Lars Bogie 85 punten, beiden een 1e prijs met promotie.
Tot slot de 3e divisie, Stephan Geelen 88 punten 1e prijs met promotie en het duo Stephan Geelen / Jeroen Janssen 90 punten een 1e prijs met promotie en lof der jury. De solisten die 85 punten of meer scoorden zullen op 17 en 18 maart deelnemen aan de Limburgse kampioenschappen die eveneens zullen plaatsvinden in Melick.

September 23, 2006

Drumband concours

DRUMBANDCONCOURS
Op zondag 24 september nam de drumband van onze schutterij o.l.v. instructeur Jo Zinzen en tamboer-maître John Louvenberg deel aan het bondsconcours van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen in de sporthal in Nieuwstadt.
Na maandenlange voorbereiding en extra repetities kwam de drumband uit in de 2e divisie sectie A4. Om 14.05 uur betraden de muziekanten, onder zeer grote publieke belangstelling, de sporthal voor de uitvoering van de te beoordelen werken “Pictures in a Mirror” van componist Vincent Cox en “Super Action” van componist Jo Corstjens.

Daarna was het wachten op de uitslagen van het eerste gedeelte van dit concours.
Om kwart over drie was het zover, Drumband schutterij “St. Stephanus” Dieteren, voor het eerste werk 96,33 punten, voor het tweede werk 95,33 punten, totaal een gemiddelde van 95,83 punten 1e prijs met promotie en lof der jury, hoogste aantal punten in de tweede divisie sectie A4 en daarmee tevens Limburgs kampioen in hun divisie. 
Dit puntenaantal betekende tevens het hoogste aantal punten van beide concoursen in 2006.
Blijdschap alom bij instructeur en leden natuurlijk met deze onverwacht hoge score.
Nadat de vele felicitaties in ontvangst waren genomen ging het terug richting Dieteren waar op grootse wijze feest werd gevierd met het behaalde succes.

September 15, 2006

Koning 2007

Op zaterdag 16 september, kermiszaterdag, hield schutterij “St. Stephanus” weer haar jaarlijks koningsvogelschieten op het schietterrein aan de Bosweg.
Allereerst werd tegen 14.30 uur het huidige koningspaar, Thei en Marie-José Hoorens, aan huis afgehaald bij zus Hilda aan de Kampstraat.
De openingsschoten van dit vogelschieten werden gedaan door een aantal genodigden, waaronder o.a. de wethouders Janssen en Bocken, de heren Cox, Vrancken en van Kruchten namens het bondsbestuur van de schuttersbond “Eendracht” de heer Mengelers en prominentkoning(in) mevrouw Marita Mengelers.
Daarna barstte de strijd los tussen de diverse kandidaten om het koningsschap 2007 die, na een zeer spannende finale, met het 196e schot beslist werd door Wil Geelen.
Voor Wil is dit, na 2003, zijn tweede koningsschap bij schutterij “St. Stephanus”
Nadat hij, zichtbaar tevreden over zijn prestatie, de vele felicitaties in ontvangst had genomen werd hem het koningszilver om de schouders gehangen.
Zoals gebruikelijk werd daarna een rondgang door Dieteren gemaakt waarbij “Belofte maakt schuld” Wilma van “De Koppel” werd opgehaald om als “Koningin” de ronde door Dieteren mee te lopen. Vervolgens werd Wil, voor de woning aan de Kerkstraat, door secretaris Thei Hoorens officieel geïnstalleerd als koning 2007 van schutterij “St. Stephanus”.
Na de rondgang door ons dorp werd feestgevierd in “de Koppel” waar nog enkele gezellige uurtjes werden doorgebracht.
In “De Koppel” maakte koning Wil bekend dat nichtje Richelle Geelen, dochter van Henrie en Ria, hem volgend jaar als koningin zal vergezellen hetgeen met een daverend aplaus werd begroet.
Wil en Richelle zullen in 2007 als koningspaar met de schutterij deelnemen aan o.a. het wisselkruis van de oud-gemeente Susteren op 13 mei, de bondsschuttersfeesten op 6 mei te Montfort, 17 juni te Nieuwstadt, 19 augustus te Slek-Echt en op 2 september te Nattenhoven alsmede het Oud Limburgs Schuttersfeest op 1 juli te Nederweert en het Zuid Limburgs Federatiefeest op 15 juli te Mheer. 

De Cornelius-kermis in Dieteren is traditie getrouw ook de tijd voor de schutterij voor het jaarlijkse konings vogelschieten. De schutter die het laatste restje van de vogel afschiet wordt bevorderd tot Koning. 
Hierna volgt een optocht door Dieteren waarbij de nieuwe Koning met het koningszilver EN Koningin aan de bevolking wordt gepresenteerd.
Op kermiszaterdag 16 september 2006 heeft Wil Geelen de "vogel" afgeschoten wat betekent dat hij de nieuwe Koning 2006-2007 van schutterij St. Stephanus zal zijn. Hiernaast zijn eerste tocht door Dieteren met als Koningin Wilma Spelthan beter bekend als uitbaatster van café 't Koppelke.
Of Wilma de rest van het seizoen ook als koningin meeloopt zal nog moeten blijken, waarschijnlijk betreft het hier een eenmalig actie.

September 01, 2006

Drumband 50 jaar

50-JARIGE JUBILEUMVIERING DRUMBAND SCHUTTERIJ "ST. STEPHANUS" DIETEREN 
In het weekend van 1, 2 en 3 september vierde de drumband van onze schutterij haar 50-jarig jubileum.
Op vrijdag 1 september begonnen de feestelijkheden met een sfeervolle H. Mis in de feesttent die werd opgedragen door Pastoor Widdershoven en werd opgeluisterd door het dameskoor.
Vanaf 19.30 uur kwamen velen, verenigingen, zakenmensen, particulieren en veel oud-leden de jubilerende drumband feliciteren met het bereiken van deze mijlpaal.
Aan het begin van de receptie memoreerde receptieleider Erich Maassen nog eens in het kort de geschiedenis van de drumband en de door de jaren heen behaalde grote successen.
De avond zat vol verrassingen o.a. door de muzikale hulde die werd gebracht door de drumband van onze fanfare Eendracht, The Old Star Revival Band bestaande uit oud-leden van onze drumband, drumband Diligentia Eckelrade en door de drumband van Schutterij St. Johannes en St. Clemens uit Merkelbeek.
Een grote verrassing was ook het optreden van het korps van oud-leden en de drumband uit Merkelbeek waarmee herinneringen werden opgehaald uit de 70er en 80er jaren. 
Op deze avond waren afgevaardigden van de schuttersbond Eendracht en van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen district Roermond aanwezig voor het huldigen van een aantal jubilarissen.
Achtereenvolgens waren dat Bieleman Jack Heylighen die vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap de zilveren onderscheiding van de Oud Limburgs Schuttersfederatie kreeg uitgereikt.
Henrie Geelen kreeg bij gelegenheid van zijn 40-jarig lidmaatschap en voor zijn inzet voor de drumband en de opleiding van de jeugdleden de gouden onderscheiding van de OLS Federatie opgespeld.
Voor zijn vele verdiensten werd Henrie door de afvaardiging van het districtsbestuur onderscheiden met de gouden speld van de Federatie van Katholieke Muziekbonden in Nederland.

Uitreiking van de legpenningen aan Henrie Geelen en instructeur Jo Zinzen door de voorzitter van het district Roermond mevrouw José Aben. 


En dan waren er nog twee jubilarissen die lid zijn vanaf de oprichting van de drumband in 1956.
Sjra Maassen en Sjra Janssen, lid van de eerste drumband en beiden 50 jaar lid van onze schutterij. Voor beiden was er van de Oud Limburgs Schuttersfederatie de gouden onderscheiding met kroontje. Sjra Janssen kon wegens omstandigheden helaas niet aanwezig zijn op deze receptie.
Tot slot werden de dames van de jubilarissen nog eens extra in de bloemetjes gezet en ontvingen alle drumbandleden een herinnering aan dit jubileum in de vorm van een Parkerpen met gravering. Dit cadeau was aangeboden door beschermvrouw mevrouw Tini Storken.
Na afloop van de receptie werd de muziek in de feesttent verzorgd door “Tropicano Express” en werd het een uiterst gezellige afsluiting van de avond.

Op zaterdag 2 september rond 16.30 uur werden de gasten, die zouden deelnemen aan het Prominenten-koningsvogelschieten, op het feestterrein ontvangen. 
Juwelier Chris Fiddelaers uit Echt ging met 18 concurrenten de strijd aan om zijn, in 2003 behaalde titel, te verdedigen. En het werd een zeer spannende strijd want er waren niet minder dan 211 schoten nodig om de vogel van zijn hoge standplaats te krijgen. Dat welgemikte schot werd gelost door mevrouw Mengelers uit Susteren-Heide die daarmee de eerste vrouwelijke Prominentkoning van schutterij St. Stephanus werd. Echtgenoot de heer Mengelers, orthopedisch schoenmaker te Susteren-Heide was het die het voorlaatste schot had gelost, waarmee geacht wordt de vogel losgeschoten te zijn. Hij kreeg daarvoor als aandenken een schuttersbeeldje uitgereikt.
Na de vele felicitaties in ontvangst te hebben genomen werd mevrouw Mengelers in de feesttent geïnstalleerd als nieuwe prominentkoning en kreeg van haar voorganger Chris Fiddelaers de zilveren koningsplaat omgehangen. Er werd gezellig feestgevierd en getoast op het succes van het echtpaar Mengelers.

De heer en mevrouw Mengelers

De avond werd voortgezet met wat een van de hoogtepunten van de jubileumviering moest worden en daarmee was niets teveel gezegd. Het werd, in een lekker gevulde feesttent, een spetterende Limburgse avond onder de titel “Big Limbo Party” m.m.v. een keur aan Limburgse artiesten. Op het podium verschenen achtereenvolgens Thei en Marij, Big Benny, Twee “Schintaler”, Angelina en als klap op de vuurpijl “Neet Oét Lottum”Zondag 3 september was voorbehouden aan een zestiental drumbands, trommel- en fluiterkorpsen en trompetterkorpsen die deelnamen aan het districtsfestival van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen dat onder leiding stond van het bestuur van het district Roermond.
Vanaf 10.30 uur verzorgden de korpsen hun optreden in de feesttent. Jammer genoeg gooide de regen roet in het eten waardoor de optredens op het buitenterrein niet konden doorgaan en het hele programma in de feesttent moest worden afgewerkt.
Gelukkig was het tegen 14.00 uur droog zodat de optocht door ons dorp met het defilé wel kon doorgaan. Hierbij was ook koningin Marie-José weer aanwezig om samen met echtgenoot Thei als koningspaar samen met de overige genodigden het defilé af te nemen.
Na de optocht werd het programma vervolgd met het optreden van de resterende korpsen in de feesttent en velen genoten op deze dag van een schitterende muziekmiddag.

De deskundige juryleden, de heren Jos Stoffels en Rob Balfoort, hadden de zware taak om de korpsen te beoordelen in optocht defilé en de muzikale uitvoeringen.
Tegen 19.00 uur was het programma afgewerkt en konden de resultaten worden bekend gemaakt.
De winnaars: beste houding optocht: 3e divisie Jachthoornkorps St. Urbanus Maasniel, 2e divisie Drumband Harmonie St. Michaël Thorn, 1e divisie Drumband Harmonie Concordia Melick, eredivisie Trommel- en Fluiterkorps “Heide” Swalmen.
Beste defilé: 3e divisie St. Urbanus Maasniel, 2e divisie St. Michaël Thorn, 1e divisie Concordia Melick, eredivisie “ Heide” Swalmen.
Beste Tamboer-maître: 3e divisie St. Urbanus Maasniel, 2e divisie St. Michaël Thorn, 1e divisie Concordia Melick, eredivisie Drumband Schutterij St. Johannes en St. Clemens Merkelbeek.
De prijs voor de beste Tamboer-maître uit het district Roermond, de trofee die was aangeboden door de voorzitter van het district mevrouw Aben, werd gewonnen door de Tamboer-maître van St. Urbanus Maasniel.
Dan de korpsen: beste korps in de 3e divisie St. Urbanus Maasniel, 2e divisie St. Michaël Thorn, 1e divisie Concordia Melick, eredivisie “Heide” Swalmen.
De districtsbeker van het district Roermond werd gewonnen door Trommel- en Fluiterkorps “Heide” Swalmen.
De dagbeker, aangeboden door het gemeentebestuur van Echt-Susteren, en daarmee winnaar van het gehele festival ging naar Drumband Harmonie St. Michaël Thorn.
Met dank aan alle mensen die zich op eniger wijze hebben ingezet voor het welslagen van dit feest kunnen we terug kijken op een zeer geslaagde jubileumviering.
 

July 15, 2006

ZLF 2006

Twee weken na het OLS, op zondag 16 juli nam onze schutterij deel aan het Zuid- Limburgs Federatiefeest in Doenrade. Bij de schietwedstrijd schoot het zestal dit keer wel de vereiste twee maal 18 punten maar in de kaveling werd helaas gemist. De eer werd op dit Federatiefeest hooggehouden door onze Vaandeldrager Tjen Pesgens die de ereprijs behaalde als beste Vaandeldrager nieuwe exercitie en door Bordjes-draagster Joyce Berkers met de 2e prijs mooiste bordjesdrager nieuwe exercitie.

We willen vaandeldrager Tjen Pesgens eens extra in het zonnetje zetten.
Tjen, die vorig jaar gehuldigd werd met zijn 25 jarig jubileum als lid en zijn 10 jarig jubileum als Vaandeldrager, is iemand die zijn functie als Vaandeldrager bij onze schutterij zo uiterts serieus neemt, die altijd present is en die altijd “er voor gaat” Tjen is een van de beste Vaandeldragers uit onze schutterswereld en dat bewijzen de vele, vele eervolle prijzen die hij in de loop der jaren heeft behaald op bondsfeesten, Oud Limburgs Schuttersfeesten en Zuid Limburgs Federatiefeesten.
Zo ook op zondag 16 juli op het Zuid Limburgs Federatiefeest in Doenrade.
Ondanks de warmte, de pittige optocht en soms de straffe wind wist Tjen toch weer de concurrentie te verslaan en de hoogst haalbare prijs n.l. de EREPRIJS Beste Vaandel-drager nieuwe exercitie te behalen.
Chapo voor onze Vaandeldrager, chapo voor zijn inzet, chapo voor al zijn eervol behaalde prijzen. Tjen proficiat!
 

July 01, 2006

OLS 2006

Op zondag 2 juli nam onze schutterij deel aan het Oud Limburgs in Stramproy.
Onder nummer 56 werd deelgenomen aan de optocht en het defilé waarin bij het wedstrijdonderdeel beste houding optocht in militair uniform een eervolle 3e prijs werd behaald.
De eer van Dieteren werd op dit OLS verder hooggehouden door een aantal solisten.
Bij de solistenwedstrijden behaalden in de 3e divisie Kevin Louvenberg 84,5 punten, goed voor de 8e plaats, Joyce Berkers 92,4 punten 4e plaats met lof, Bianca Berkers 91 punten 5e plaats met lof, Richelle Geelen 90,5 6e plaats met lof, Melvin Schulpen 85,8 punten met diploma en Eloy Schulpen 92,5 punten 3e plaats met lof. Jeugddivisie Dennis Berkers 80,1 punten met diploma.
Bij de schietwedstrijden schoot ons zestal helaas niet de vereiste 2 x 18 punten om deel te kunnen nemen aan de kaveling en was voor wat betreft het schieten het OLS voor onze schutterij voorbij.
Na een spannende kaveling op zondag 2 juli en op zaterdag 8 juli werd het Oud Limburgs gewonnen door schutterij “St. Antonius” Nederweert.


Koningin Beatrix en Prins Philip van België op bezoek op het Oud Limburgs Schuttersfeest in Stramproy.

June 30, 2006

Drie Schulpens voorop bij Schutterij

Drie Schulpens voorop bij schutterij, dat was de kop boven een artikel in de rubriek MIJNSTREEK van zaterdag 1 juli 2006 op pagina 13 Regio Sittard-Geleen van Dagblad de Limburger.

Schutterij Sint Stephanus in Dieteren is maar wat trots op haar huidige drie man sterke officierenkorps. Elk van hen draagt de naam Schulpen, want het gaat hier om,Thei Schulpen (68) en zijn zonen Jos (41) en Col (39). Tijdens het OLS in Stramproy, zondag, zullen ze dan ook weer parmantig naast elkaar paraderen. Thei Schulpen „Ik denk niet dat dit in een andere schutterij al een keer is voorgevallen." Sinds kort is dit zo. „We zijn altijd met zes officieren geweest, maar door allerlei omstandigheden zijn er nu drie afgevallen en zijn overgebleven."

Schulpen komt in 1971 bij de schutterij, samen met zijn zoon Col. Een jaar later dan zijn zoon Jos, die dan al een taak als tamboer vervult. „Col werd bordjesdrager. Je moest eens zien hoe trots hij toen met die bordjes liep." Doordat ze al zo lang bij de schutterij zijn, konden ze ook alle drie officier worden. „Bij ons kun je pas officier worden als je vele jaren bij de schutterij bent." De Schulpense bijdrage aan de schutterij stopt niet bij deze drie heren. „Nee, de twee zonen van Col zijn ook al tamboer bij de schutterij", gaat Schulpen verder. En dat motiveert opa Schulpen. „Op een gezonde manier, hè. Soms zitten ze in de garage op potten te slaan. Dan zijn ze aan het oefenen. Dat is leuk om te zien", vertelt de trotse grootvader.

Thei Schulpen is dan ook een lichtend voorbeeld voor zijn familie. Voorzitter, commandant, luitenant-kolonel en koning, Schulpen is het allemaal geweest bij Sint Stephanus. Maar van alle andere schutterijen in Belgisch en Nederlands Limburg heeft hij een eretitel, namelijk officier van de edele eedbroederschap van de soevereine orde van de rode leeuw van Limburg en de heilige Sebastiaan.

„Ik heb heel veel hoogtepunten meegemaakt. Een daarvan is toen de paus in 1999, in de Sint Pieters-kathedraal in Rome, over ons vaandel liep. Daar waren we ter afsluiting van het Willibrordus-jaar." Schulpen wijst op een foto in zijn huiskamer, als bewijs dat hij het verhaal niet uit zijn duim heeft gezogen. „Ik kijk uit naar het OLS. Daar ga ik genieten."

September 16, 2005

Koning 2006

De Cornelius-kermis in Dieteren is traditie getrouw ook de tijd voor de schutterij voor het jaarlijkse konings vogelschieten. De schutter die het laatste restje van de vogel afschiet wordt bevorderd tot Koning. 
Hierna volgt een optocht door Dieteren waarbij de nieuwe Koning met het koningszilver EN Koningin aan de bevolking wordt gepresenteerd.
Op kermiszaterdag 17 september 2005 heeft Thei (Broer) Hoorens de "vogel" afgeschoten wat betekent dat hij de nieuwe Koning 2005-2006 van schutterij St. Stephanus zal zijn. Hieronder zijn eerste tocht door Dieteren met als Koningin zijn partner Marie-José.

July 02, 2005

OLS 2005

Het hoogtepunt van het schuttersjaar zal ongetwijfeld het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) zijn, dit jaar georganiseerd in Wessem. Hieronder ziet u enkele beelden van dit spektakel tijdens deze mooie dag onder zeer warme en benauwde weersomstandigheden. Veel schutters en toeschouwers werd dit te veel en moesten verkoeling zoeken en de dorst lessen.
Jammer dat onze schutters op zondag 3 juli tijdens het kavelen al zijn uitgevallen.

June 04, 2005

Bondsfeest 2005

Dit bondsfeest werd gehouden door de schutterij van Broeksittard.

September 17, 2004

Koning 2005

Jonge Koning voor schutterij St. Stephanus Dieteren,

Het nieuwe koningspaar van schutterij St. Stephanus Dieteren: Sean Eisenga en zijn vriendin Linda.

Zaterdag 18 september hield schutterij St. Stephanus weer haar jaarlijks koningsvogel schieten. 

Allereerst werd tegen 14.30uur het scheidende koningspaar Thei Hoorens en Marie-Jose Luja door de schutterij ten huize van de familie Montforts aan de Kampstraat afgehaald waarna de scheidende koning op het schietterrein ontdaan werd van het koningszilver.

Vervolgens kreeg een aantal genodigden, waaronder o.a. beschermheer Gerrit Storken, gemeenteraadsleden Jo Bocken en Naad Schoenmakers en de wethouders Peter Pustjens en Jac Janssen de gelegenheid de openingsschoten te lossen.

Daarna brandde de strijd los tussen diverse kandidaten om het koningsschap 2005 die na een spannende strijd met het 172e schot beslist werd door Sean Eisenga.

Sean is pas 17 jaar, lid van de drumband vanaf 1995, hij is de zoon van geweerdrqger Jan en van marketenster Jose en zijn vriendin Linda zal hem het volgend jaar vergezellen als koningin.

Nadat Sean en Linda de felicitaties in ontvangst hadden genomen werd hem door de beschermheer het koningszilver om de schouders gehangen.

Zoals gebruikelijk werd daarna een rondgang door Dieteren gemaakt en werd Sean voor het huis van de familie Eisenga aan het Corneliushof door de secretaris officieel geïnstalleerd als Koning 2005 van Schutterij St. Stephanus. Na de rondgang door het dorp werd feestgevierd in de Koppel waar nog enkele gezellige uurtjes werden doorgebracht.

October 22, 2003

Koning 2004

Het nieuwe koningspaar van schutterij St. Stephanus Dieteren

Kermis in Dieteren, volgens traditie koningsvogelschieten, ieder jaar weer een hoogtepunt voor Dieteren en voor schutterij St. Stephanus. In afwijking van de traditionele kermismaandag werd het koningsvogelschieten ook dit jaar gehouden op kermiszaterdag 20 september. Voorafgaand aan het vogelschieten werd eerst de scheidende koning Wil Geelen, die het afgelopen jaar met Marie-Louise Koulen het charmante koningspaar van de Dieterse schutterij vormde, aan huis afgehaald. Vervolgens ging het richting schietterrein waar Wil werd ontdaan van het koningszilver. Vervolgens werden door de genodigden o.a. Pastoor Hoogland, de wethouders Janssen en Pustjens van Echt-Susteren, beschermheer Gerrit Storken, het Dieterse gemeenteraadslid Jo Bocken en erelid Leo Huizinga de openingsschoten gelost. Daarna brandde de strijd los onder de kandidaten voor het koningsschap 2004 en het werd een spannende strijd die uiteindelijk werd beslist door Thei Hoorens, de secre-

taris van schutterij St. Stephanus die met het 152e schot de vogel naar beneden haalde en daarmee de nieuwe koning werd. Thei Hoorens is al 45 jaar lid van schutterij St. Stephanus. Hij woont in Koningsbosch en was eerder koning in 1971, 1986 en 1990. Tevens is hij 17 jaar lid van het bestuur van de schuttersbond Eendracht Born-Echt. 
In 2004 zal hij met vriendin. Marie-José het koningspaar van de Dieterense schutterij vormen. Nadat de nieuwe koning en koningin de vele felicitaties in ontvangst hadden genomen kreeg Thei door beschermheer Storken en erelid Huizinga het koningszilver om de schouders gehangen en werd hij vervolgens voor het huis van zijn zus aan de Kampstraat officieel geinstalleerd als nieuwe koning. Na de rondgang door Dieteren werden in gemeenschapshuis De Koppel nog enkele gezellige uurtjes doorgebracht.

Please reload